Trka mira ponovo kod nas

Updated

Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run je globalna štafetna trka koja nudi svim ljudima na svetu priliku da izraze svoju čežnju za mirom. Kroz našu zemlju je Peace Run prvi put prošao 1989, i od tada je na našim prostorima poznat kao Trka mira.Od kako je osnovan 1987. godine, Peace Run je posetio skoro sve države na našoj planeti – preko 150 zemalja i naroda – i dotakao je živote miliona ljudi.

Svi mi smo braća i sestre unutar svetske porodice. Cilj Trke mira je da se uvećaju napori čovečanstva da ovaj naš svet postane dom jedinstva za sva ljudska bića. Mi trčimo zajedno da bismo stvorili svet utemeljen na miru.

Trka mira ne pokušava da prikupi novac niti da istakne bilo kakav politički cilj. Naš cilj je jednostavan, da među ljudima svih naroda i svih zemalja pobudimo osećanje dobre volje.

Trka mira ima štafetni karakter i odvija se na nivou celog sveta. Trkači pronose baklju mira širom planete. Baklja se prenosi iz ruke u ruku, od osobe do osobe, dok sledi svoj put iz jedne u drugu državu.

Trčanje sa Bakljom mira je iskustvo bez premca. Rađa se doživljaj mira kao opipljive stvarnosti – stvarnosti koja je dinamična, koja ispunjava i koja je ostvarljiva. Radost tog iskustva doživele su stotine hiljada ljudi pojedinačno, od školske dece do državnih poglavara.